SON EKLENENLER

Yavuz: İlksan’ın önünde iki yol var.

İlksan Temsilciler Kurulu, hafta sonu Antalya’da toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz 'İlksan’ın önünde iki yol var, ya doğru yönetilerek artıya geçirilecek, üyelik isteğe bağlı olacak ve bütün bakanlık personelini kapsayacak ya da en kısa yoldan bir çıkış yolu bulunacak.'' dedi.
29 Nisan 2024 22:04

YAVUZ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 İlksan Temsilciler Kurulu, hafta sonu Antalya’da toplandı ve çalışmalarına devam ediyor. Yeni yönetim kurulunun düzenlediği bu ilk buluşma, daha önceki kurullara göre gerginlikten uzak ve müzakerelere imkân tanıyan bir ortamda gerçekleşiyor.

Bugüne kadar İlksan’a dair söylediğimiz tespit ve önerilerimizi bir de bu vesile ile dile getirdik. Bize göre İlksan’ı yeniden tanımlamak gerekiyor. Seksen bir yıl önce kurulan ve günün ihtiyaçlarına göre güncelleme fırsatı bulunamayan kurum; yerine göre yardım kuruluşu yerine göre bireysel emeklilik sistemi veya yatırım aracı gibi konumlandırılıyor.

Zorunlu aidata dayanan yardımlaşma kurumu, bireysel emeklilik sistemi veya yatırım aracı olamaz, bu durum eşyanın tabiatına aykırıdır.

Piyasa şartlarında ayakta kalma şansı olmayan, bütün mal varlığını toplasanız üyeden kesilen anaparanın, güncel değerleme yapmadan bile üçte birini karşılayabilen ve her geçen gün dengeleri olumsuza giden bir kurumu, kanun zoru ile ayakta tutmanın hiç kimseye faydası yoktur.

Kurumun, bugün hala maaşından her ay yaklaşık altı yüz lirası kesilen üyeyi doğru bilgilendirme, önüne bir çıkış yolu sunma mecburiyeti var. Sıcak para ile ayakta kalabilen, yatırımlarından zarar eden ve amatörlerce yönetilmesi mümkün olmayan kaynağın, bugün doğru yönetildiğinde kaç yıl sonra artıya geçebileceğini bilme hakkımız var.

İlksan’ın önünde iki yol var, ya doğru yönetilerek artıya geçirilecek, üyelik isteğe bağlı olacak ve bütün bakanlık personelini kapsayacak ya da en kısa yoldan bir çıkış yolu bulunacak.

Geçmişte yaşadığımız benzer bütün girişimlerin hüsranla sonuçlandığını, konut edindirme sisteminin ancak ilave kamu kaynağı ile yıllar sonra tasfiye edilebildiğini hatırlayalım. İlksan bundan çok daha büyük bir batağa doğru gidebilir ve gidiyor.

Bu temsilciler kurulunda, emekli olan üyenin alacağı tutarı hesaplayan tuhaf formülü değiştirme, yardımları artırma, kurumu yeniden tanımlayacak, statüsünü değiştirecek çalışmaların fitilini ateşlemiş olduk diye düşünüyorum.

Bakanlık yetkililerinin kuruma sahip çıkan tutumu, yeni başkanın makul ve mantıklı olana değer verecek tarzı ve bizim bütün engellemelere ve zaman zaman şiddete ve kaba kuvvete varan ilkel davranışlara rağmen bildiğimizden vazgeçmeyen takibimizle yol aldık.

Bundan sonra ortaya koyacağımız önerilerle, katkılarla ve en önemlisi de maaşından kesinti yapıldığını bile bilmeyen arkadaşlarımıza yapacağımız düzenli ve doğru bilgilendirme ile tarihi bir görevi yerine getiriyoruz.

Kurumun sadece bir sendika ile yaptığı indirim anlaşmasını sorgulamamız ve aslında bu imkanın bütün sendikalar için de geçerli olduğunu sorunca öğrenmemiz bile kıymetlidir. Temsilini üstlendiğimiz bütün İlksan üyelerini, kurumu takip etmeye, sormaya sorgulamaya davet ediyorum.

Unutmayın, her ay maaşınızdan kesinti yapan, emekli olduğunuzda kesilen paranızı değil artırmak güncel değerini bile koruyamayan, sizin paranızla birilerine yardım yaptığını söyleyen, yegâne geliri tefeci faizi (şimdi iptal edileceği söyleniyor, bunu önemli buluyoruz.) ve üye aidatı olan, zorunlu üye yapıldığınız bir kurumla muhatapsanız.

Bu arada Antalya Serik’te, havaalanına yakın yepyeni bir otelimiz olmuş, bilginiz olsun! İlksan’da yatırım denilince akla neden hep otel geliyor sorusunun henüz makul bir cevabını arkadaşlarımızla bulabilmiş değiliz.

Yeni yönetim kuruluna, bu son toplantıdaki olumlu tavırları, işaretini aldığımız değişiklikler ve kurumu tefeci konumundan kurtarma niyetleri için teşekkür ediyorum. Daha yeni başladık, arkası gelecek inşallah.

Talat YAVUZ

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER