SON EKLENENLER

Yol-İş:  3-5 bin liralık ücret zamlarını konuşmanın bir anlamı yok

Uzun bir süredir emekçilerin düşük gösterilen enflasyon nedeniyle kayıpta olduğunu belirten Yol-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız, gerçek enflasyonun baz alınması gerektiğini söylüyor.
22 Nisan 2024 15:45

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçen hafta yaptığı açıklamada asgari ücrette ara zam olmayacağını, emekli aylıklarına da zam yapılmayacağını duyurdu. Uzun bir süredir emekçilerin düşük gösterilen enflasyon nedeniyle kayıpta olduğunu belirten Yol-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız, ücretlerde gerçek enflasyonun baz alınması gerektiğini söyledi. Yıldız, “Artık 3-5 bin liralık ücret zamlarını konuşmanın bir anlamı kalmadı” dedi.

2020 yılından bu yana ekonominin artarak kötüleştiğini belirten Yol-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri üzerinden yapılan ücret zamları yoksulluğu iyice derinleştirdi. Açıklanan bu verilerin doğru olmadığını biliyoruz” dedi.

Düşük açıklanan enflasyon ile emekçilerin satın alma gücünün iyice düştüğünü dile getiren Yıldız, “Resmi enflasyona göre yapılan ücret zamları nedeniyle son dört yılda satın alma gücü reel olarak ortalama üç kat eridi. Eğer gerçek enflasyon açıklanmış olsaydı bugün asgari ücretin en az 40-50 bin lira bandında, memur maaşlarının, 70 bin lira bandında, kamu işçilerinin maaşlarının ise 80 ila 95 bin lira arasında olması gerekirdi. Ancak TÜİK enflasyonuna göre asgari ücret 17 bin, en düşük emekli maaşı 10 bin, kamuda ücretler ve memur maaşları 30 bin bandında. Bütün çalışanları fakirlikte denkleştirdiler” diye konuştu.

‘ASGARİ ÜCRETTE 600 SİMİTLİK KAYIP’

2020 yılında 2 bin 300 liralık asgari ücretle 1 lira olan simitten 2 bin 300 tane alırken bugün 17 bin lira olan asgari ücretle 1700 tane simit alındığını belirten Yıldız, “Yani en basitinden bir simit hesabı yaparsak alım gücümüzün 600 simit kadar düştüğünü görüyoruz” dedi.

Öte yandan bunun dolaylı vergilere de yansıdığını belirten Yıldız şöyle konuştu: “Mesela 2020’de 1 TL’ye aldığınız bir simidin KDV oranı ile bugün 10 TL’ye aldığınız bir simidin KDV oranı aynı olsa da vergi için cebinizden çıkan para miktarı arttı. Bizim çağrımız gerçek enflasyonun açıklanarak, son dört yılda yaşadığımız kayıpların telafi edilmesi, reel ücretlere yansıyan bir zam. Yani 10 bin lirayı 14 bin lira yapma, 17 bin lirayı 20 bin lira yapma mantığından vazgeçilerek gerçek rakamları konuşmak. Bugün en düşük asgari ücretin 40 bin lira kamuda en düşük ücretin 70 bin lira olması gerektiğini bilmek lazım. Yani 3-5 bin lirayı konuşmaya gerek kalmadı artık.”

Gerçekleşen enflasyonun 2022-2023 yıllarında yüzde 130’un üzerinde olduğunu hatırlatan Yıldız, “2021 yılında yüzde 100’e yakın bir enflasyon vardı. Biz bu enflasyonların eksik gösterilmesinden dolayı azalan gelirlerimizin bir an önce telafi edilmesini istiyoruz ve bunlarla ilgili hükümetin de bir çalışma yapmaya başlaması bizim taleplerimizin başında geliyor. Bir diğeri de vergi dilimleri. Asgari ücretteki vergi muafiyetinin 12 tam asgari ücret olarak belirlenmesi ve mayıs ayından sonra vergi dilim aralıklarının birer kat açılması bizim taleplerimiz içinde” dedi.

EVRENSEL

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER