SON EKLENENLER

Halk Sağlığı Merkezleri Genelgesi iptal edildi

Genel Sağlık-İş,  Halk Sağlığı Merkezleri kurulmasını düzenleyen HASAM Genelgesinin hukuka, normlar hiyerarşisine, usule aykırı olduğu ve böyle önemli bir düzenlemenin bir oldubittiye getirilemeyeceği gerekçeleri ile Danıştay nezdinde iptal davası açmıştı.  Genel Sağlık-İş'in taleplerini görüşen Danıştay Onuncu Dairesi, 2019/7089 sayılı dosyasında, taleplerin kabulüne karar vererek HASAM Genelgesinin tamamını iptal etti.  
28 Aralık 2020 06:35

Genel Sağlık-İş Basın Bürosundan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nca 23.03.2016 tarih ve “Halk Sağlığı Merkezleri” Konulu 2016/5 sayılı Genelge yayınlanmıştır. Bu Genelge ile Halk Sağlığı Merkezlerinin kurulması düzenlenmiştir.

Genel Sağlık-İş tarafından Genelge içeriğindeki düzenlemelere itiraz hakkı saklı kalmak üzere hukuka ve normlar hiyerarşisine aykırı Genelge’nin usule aykırı olduğu ve böyle önemli bir düzenlemenin bir oldubittiye getirilemeyeceği gerekçeleri ile Danıştay nezdinde iptal davası açılmıştı.

Dava ve Genel Sağlık-İş’in taleplerini görüşen Danıştay Onuncu Dairesi, 2019/7089 sayılı dosyasında, taleplerin kabulüne karar vererek HASAM Genelgesinin tamamını iptal etti.

Danıştay kararında:

“…anılan Genelge’de yer alan halk sağlığı merkezlerinin organizasyonu, bünyesinde aile hekimliği biriminin kurulması, aile hekimliği personeline mesai dışı nöbet görevi verilmesi gibi hususlardan, bu merkezlerin birinci basamak sağlık hizmeti sunmak üzere kurulan yeni bir yapılanma olduğu anlaşılmaktadır. Gerçekten de adı geçen merkezlerinin fonksiyonlarına bakıldığında, bu merkezlerin ek birim olarak nitelendirilemeyeceği açıktır.

Hal böyle iken, yeni bir sağlık hizmeti sunumunda bulunan, Kanunda ve yönetmelikte öngörülmeyen, tanımlanmayan bir kurumun kuruluşunun ve işleyişinin genelge ile düzenlenmesi hukuken mümkün olmayıp, bu düzenleme normlar hiyerarşisine de aykırılık teşkil etmektedir.”

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Danıştay’ın Genel Sağlık-İş’in haklı talebini kabul ettiğini ve hukuka aykırı Genelgeyi iptal ettiğini ifade etti. Genel Başkan Zekiye Bacaksız, “Danıştay’ın bu haklı gerekçesinde dikkat çeken husus, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun hukuk usullere riayet etmeksizin tüm vatandaşları, tüm birinci basamak sağlık çalışanlarını ilgilendiren böyle önemli bir konunun tartışılmadan ve ben yaptım oldu mantığı ile düzenlemeyeceğidir.” dedi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, hukuk devletinin vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, Genel Sağlık-İş olarak her türlü hukuksuzluğun karşısında olacaklarını kaydetti.

 

SAĞLIK ÇALIŞANI

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER