SON EKLENENLER

ÖMK TASLAĞI ÜZERİNE MEB,

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Erol Ermiş, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun kamuoyuna açıklamaya hazırlanırken kanunun içeriği ile bazı bilgilerin kamuoyuna yansımasının ardından . Hem yansıyan içerikle hem de kanunla ilgili fikirlerimi paylaştı.
13 Mayıs 2024 11:54

ERMİŞ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun, hepimizin kabul ettiği gibi aslında bir meslek kanunu değildi, birkaç hususu içeren bir düzenlemeydi. İyi tarafı: İptal edilinceye kadar 600 binin üzerinde meslektaşımız kariyer basamaklarının getirmiş olduğu avantajlardan yararlanmaya başladı.

Yeni kanunun tüm paydaşlarla enine boyuna tartışılarak, mümkün olan en yüksek düzeyde konsensüs sağlanarak, uzun yıllar ihtiyacı karşılayacak kapsamlı bir kanun olarak çıkarılması, ülkemizin mesleğimizin ve tüm meslektaşlarımızın lehine olacaktır.

Gelelim kamuoyuna yansıyan bilgilere:

Uzman öğretmenlik için sekiz yıllık kıdem, baş öğretmenlik için sekiz yıllık uzman öğretmen olma süreleri fazla ve verilen sözle çelişmektedir. Seçimlerden önce söz verildiği gibi uzman öğretmenlik için beş yıl kıdem, baş öğretmenlik için on yıl kıdem yeterli sayılmalıdır. Ayrıca 10 yılını doldurduğu zaman uzman unvanına sahip her bir öğretmene baş öğretmenlik yolu açılmalıdır.

"Devlette devamlılık esastır" prensibi gereği hem mülakat meselesinde hem de kariyer basamakları konusunda verilen sözler tutularak güven kaybına neden olunmamalıdır.

Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası, kariyer basamakları kapsamına dahil olmak için engel teşkil etmektedir. Ya disiplin affı getirilmeli ya da Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası başvuru şartları arasından çıkarılmalıdır.

Öğretmene rotasyon, kolay bir mesele değil. Daha önce zorlukları dolayısıyla vaz gecilmişti. Öğretmen arkadaşlarımız rotasyonu isteyenler, rotasyonu istemeyenler şeklinde ikiye bölünmüş durumda. Herkese uygulanması düşünülen rotasyon, okul yöneticilerine uygulanabildi. Sürekli okul değiştirmek kadar aynı okulda 20, 30, 35 yıl çalışmak da eğitimsel açıdan pek sağlıklı görünmemektedir. Rotasyon yeniden gündeme gelirken okul yöneticileri rotasyonu da tekrar ele alınmalı, aynı okulda ön iki yıl görev yapmanın yolu açılmalı, her dört yılın sonunda okulunda devam etmek isteyen yönetici daha avantajlı olmalıdır. Ögretmenler için illa rotasyon uygulanacak deniyorsa, süre 15-20 yıl aralığına çıkarılmalı, kanunun ilgili maddesi iki yıl sonra uygulamaya konulmalı ve iki yıl boyunca öğretmenlerin gönüllü yer değişikliği sağlanmalıdır.

Kurulması düşünülen Millî Eğitim Akademisi meselesinde geç kalındığını ifade etmek gerekiyor. Ancak Millî Eğitim Akademisi, atama bekleyen öğretmenlerin kabusu haline dönmemeli, gençlerin 1-2 yılını heba etmemeli, akademiye alınacak öğretmen, bütün haklarıyla beraber akademiye alınmalı, halihazırda aday öğretmenlere uygulanan prosedür uygulanmalı, hiçbir aday öğretmen 1-2 yılın sonunda kapıya konulmamalıdır.

Ek ders ücretlerine yapılması düşünülen%15 zammın ne kadar yetersiz olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım.%100 zam dahi yetersizdir.

Son olarak eğitimcilere yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında cumhurbaşkanımızın duyurduğu kanunî düzenlemeyi önemli ve olumlu buluyor, ilave olarak her okula bir güvenlik görevlisi verilmesini istiyoruz.

SENDİKA BÜLTENİ

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER