SON EKLENENLER

Sosyal denge tazminatına Sayıştay tırpanı

Sayıştay, 2015-2016'da Balçova Belediyesiyle imzalanan toplu sözleşmede yer alan sosyal denge tazminatının tavan tutarı aştığını belirleyip "kamu zararı" dedi. Emekçiler karara tepkili.
20 Ocak 2021 06:40

Sayıştayın 2015-2016 yılı denetimleri sonucunda Balçova Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen arasında imzalanan sözleşme kapsamında yer alan sosyal denge tazminatı tavan tutarı, kamu zararı olarak belirlendi. Balçova Belediyesinde çalışan emekçiler, tavan tutarın çalışanlardan kesildiğini iddia ederken, Balçova Belediyesi ve Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No’lu Şube de Sayıştayın kesinleşmiş kararı olduğunu söyledi.

Balçova Belediyesinde çalışan memurlar, “2015 ve 2016 yılı Sayıştay Temyiz Kurulu ilamları ile sosyal denge tazminatı tavan tutarını aşan ödemelerin kamu zararı olması nedeniyle sorumlularından tahsili kesinleşti. İlamlarda kamu zararından, o dönemki Belediye Başkanı üst yönetici olması nedeniyle, biz memurlar da harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlileri olarak sorumlu tutulduk. Sayıştay kararlarına karşı temyiz ve karar düzeltme talebinde bulunduysak da lehimize bir sonuç elde edemedik” diyerek süreci anlattı.

Sayıştay kararının memurlara yüklendiğini ifade eden emekçiler, “Zamanında ödenmeyen sözleşme ücretlerini alamamamız bizi ekonomik yönden çıkmaza sokuyor” dedi.

Emekçiler, “Ağustos ayından beri belediye tarafından ödenmeyen alacaklarımız birikmiş ve Sayıştay kararları ile kesinleşen fazla ödemeler bu alacaklardan bizlerin rızası olmadan mahsup edilmiştir. Emekli olan memurlara da icra takibi yapılacağı, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödemek için başvuru yapmaları gerektiği bildirilmiştir. Ayrıca Kasım 2020’de Tebligat Kanunu’na uygun olmayan şekilde bize fazla ödemelerle ilgili taksit, mahsup ve ödeme taahhüdü talebimiz varsa 20 gün içerisinde muhasebe birimlerine başvurmamız gerektiği ile ilgili yazılar gönderilmiştir” dedi.

Balçova Belediyesinden görüştüğümüz bir yetkili konuyla ilgili şunları söyledi: “Devlet 800 TL verebilirsin diye tavan koymuş, belediye memurlara 1200 TL vermiş. Sayıştay buna itiraz etmiş, belediye de memurun hakkını korumak için Sayıştay Temyiz Kuruluna kadar bunu götürmüş. Belediye bununla 3-4 yıldır uğraşıyor, ‘Personelime verdim, bunu savunuyorum’ diye. 2020 yılında bu yıl 1160 TL verebilirsin demişler ama belediye ise memuruna 2 bin 750 TL ödüyor. Tavan ücreti böyleyken biz, memurların insanca yaşaması adına tüm yasal prosedürleri aşıp bu rakamları veriyoruz.”

Yetkili sendika Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Özgür Işık kesinleşmiş bir karar olduğunu ifade ederek, “Tavan tutarının üstü zimmet çıkıyor. O geri ödendi. Biz sendika olarak, Sayıştay sürecine ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptık. Bu tavan üstü zimmet çıkabilir, geri de ödeyebiliriz ama çıkmayabilir diyerek iletiyoruz zaten. Faizlerle birlikte üzerine yıkma durumu yok. Fatma Başkan’ımızla yeniden oturduk, aralık ayında yeniden artış yaptık. Balçova Belediyesi de memurların mağdur olmaması için taşın altına elini koyuyorlar” dedi.

Işık, “Sayıştay müfettişleri geldiğinde onlar toplamına bakıyor ve sosyal denge tavan tutarını aşmıştır diyerek, kamu zararı olarak yazıyorlar. Sayıştayın kesinleşmiş ilamına istinaden de memurlardan bu paralar kesiliyor. Belediyenin bireysel uyguladığı bir karar değil” şeklinde konuştu.

 

TÜM BEL-SEN: KABUL EDİLEMEZ

Tüm Bel-Sen İzmir 2 No’lu Şube de konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Konuya dair uluslararası hükümler çok net bir şekilde ortadayken Sayıştay zimmetleri, önümüzdeki dönemde yapılacak olan toplu sözleşmeler üzerinde çok ciddi tehditler oluşturmaktadır. Belediye yönetimleri, Sayıştay zimmetlerini öne sürerek yeni dönemde yapılacak olan toplu sözleşmelerde; bugüne kadar elde edilen hakların tırpanlanması ve ücretlerin tavan fiyatın altına çekilmesi yönünde bir tutum sergilemek istemektedir" denildi.

Hukuksal sürecin en ileri aşamaya geldiği yerlerden birinin de Balçova Belediyesi olduğu belirtilen açıklamada, “Yapılan ödemeleri kamu zararı görüp, çalışanlardan bunu geri ödemesi yönündeki raporlarını kabullenmek, sendikal mücadelenin otuz yıllık kazanımlarının kaybedilmesi demektir. Aynı zamanda bundan sonraki süreçte sendikaların tamamen işlevsizleşmesi demektir. Yaşama geçirilmeye çalışılan bu hukuksuz kararın geri çekilmesi için iş kolumuzda örgütlü bütün sendikalara birlikte mücadele etme çağrısı yapıyoruz” denildi.

EVRENSEL

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER