SON EKLENENLER

TAŞERONDA BEKLENEN ÇAĞRI GELDİ: 'EŞİT İŞE EŞİT MAAŞ'

Kamuya alınan taşeron işçilerin genel ve özlük haklarıyla ilgili sorunları bir türlü çözülemiyor.
30 Kasım 2019 09:54

En büyük sorunlarından biri olan maaş zammı konusu kısmen çözüme kavuşturulurken, işçilerin aradan geçen iki yıla rağmen henüz hangi sendikaya üye olacaklarını bilmedikleri belirtiliyor.

696 SAYILIK KHK İLE KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİLER

Güneydoğugüncel'den Sabri Güzelgün'ün haberine göre Öz Sağlık İş Diyarbakır İl Temsilcisi Taşkın Çulcu, yaptığı basın açıklamasında; KHK ile kadroya geçirilen eski taşeron işçileriyle ilgili birçok sorunun bulunduğunu söyledi. Birçok işçinin hangi sendikaya üye olacağını bilmediğini kaydeden Çulçu, “Örneğin hastanede çalışan bir işçinin belediye sendikasında ne işi olabilir. Yetkilileri bu konuda ivedilikli bir şekilde göreve çağırıyoruz. Hangi kurum çalışanlarının hangi sendikaya üye olması gerekiyorsa en kısa zamanda çalışma bakanlığımız talimatıyla bu sorun ortadan kaldırılmalı işçiler sendikalarını net bir şekilde bilmelidirler” dedi.

HANGİ KURUM ÇALIŞANLARI HANGİ SENDİKAYA ÜYE OLMALI?

Öz Sağlık İş Diyarbakır İl Temsilcisi Taşkın Çulcu, kamuya alınan taşeron işçilerle ilgili şu değerlendirme ve taleplerde bulundu:

TAŞERONDAN GEÇEN İŞÇİLERİN NACE KODLARI

Önemli bir konuda İşverenin iş yeri NACE kodu bu kod işçi için çok önemli çünkü hangi sendikaya üye olacağının bir nevi göstergesi durumunda bugün Türkiye geneli bir sorun durumunda hastanelerde çalışan işçilerin bir kısmı sağlık sendikası üyesi bir kısmı belediye sendikası üyesi yaptıkları iş unvan aynı birçok kurumda bu sıkıntılar var. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ile yetkilileri bu konuda ivedilikli bir şekilde göreve çağırıyoruz. Hangi kurum çalışanlarının hangi sendikaya üye olması gerekiyorsa en kısa zamanda çalışma bakanlığımız talimatıyla bu sorun ortadan kaldırılmalı işçiler sendikalarını net bir şekilde bilmelidirler.

Sendikaların yüzdelik dilimlerin iadesi için açmış oldukları davaları temyiz yolu açık olmak şartıyla kazanmış oldukları davaları kurumlar en kısa zamanda hayata geçirmelidirler.
Tayin ve Geçici görevlendirmelerde kurum yetkililerince engeller çıkarılmakta biran önce bu konunun çözülmesi gerekmektedir.

“EŞİT İŞE EŞİT MAAŞ İSTİYORUZ”

Eşit işe Eşit maaş istiyoruz bugün baktığımızda kadroya geçen arkadaşlarımızın çoğunun yaptığı iş aynı ama maaşları çok farklı işçiler arasındaki bu maaş dengesizliğini ortadan kaldırılması gerekmektedir. Çalışanların performansının daha yüksek ve verimli olması için bu gereklidir.

TAŞERON SONRASI MALİ VE SOSYAL HAKLAR

İşçilerin çalışma şartlarındaki farklılıklar, özellikle çalışma süresinin 40–45 saat uygulanmasında bazı kamu kurumlarında “eşit davranma ilkesine” aykırı nitelikte olabilmektedir. Personellerin görev tanımlarının yapılan işlere uygun hale getirilmesi ve farklı görev tanımlarıyla çalışanlar arasında iş barışını zedeleyecek uygulamalara yol açılmamasını talep etmekteyiz.
Özlük Haklarının Düzenlenmesi, Sosyal Hakların güncellenmesi (Çocuk Yardımı, Yemek Ücreti, Yakacak Ücreti v.b ücretlerin günümüz şartlarına uygun hale getirilmesini istiyoruz. Vergiden muaf tutulmasını istiyoruz.

“BELEDİYELERDEKİ SIKINTILAR NEDENİYLE KADRO İSTİYORUZ”

Belediyelerde çalışan arkadaşlarımızın 31 Mart yerel secimler sonrası yaşadıkları sıkıntıları göz önünde bulundurursak onlar için kadro istiyoruz.

Toplu Sözleşmede yer verilmediğinden Giyim yardımında ciddi sorunlarla karşılaşılmakta biran önce bu sorunun çözülmesini istiyoruz.

Her şeyden önce Emeğe saygı istiyoruz çalışanlar arasına sınıf farkı konulmasın istiyoruz işçiler çalıştıkları kurumların üvey evlatları olmadıkları bilinsin istiyoruz.

Refakatçi izni istiyoruz. (Birinci derece akrabalar) hastalığında kullanılmak üzere.
Enflasyon farklarının ödenmesini istiyoruz.

Yıllık izinlerin Memurlarda olduğu gibi bir dahaki yıla devrine olanak sağlayacak yasal düzenlemenin yapılmasını istiyoruz.

“CUMHURBAŞKANIMIZDAN TALEP EDİYORUZ”

Üniversite mezunu işçi kardeşlerimizin görevde yükselmesinin önünün açılmasını ve İdari görev almasının önündeki yasal engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.

Sağlık alanında çalışan arkadaşlarımızın başta Yoğun Bakım, 112, Acil Servislerde çalışan arkadaşlarımızın öğlen arası izinlerini birçoğu kullanamıyorlar. Birçok hastane çalışanı Risk ücretini alamamakta Risk ücretinin bütün hastane çalışanlarının alması gerektiğini inanıyoruz.

KADRO ALAN TAŞERONDA VERGİ DİLİMLERİ

18 bin TL kadar yüzde 15 vergi kesilmekte maaşlardan. 18 bin TL ile 40 bin TL arasında maaşlarda yüzde 20 vergi kesiliyor. Her işçi Altıncı (6) aydan sonra yüzde 20 vergi dilimine girmiş oluyor. Bu vergi dilimleri 18 bin ile 40 bin arasın değil de ( 30 bin TL ile 50 bin TL arası yüzde 20) vergi dilimine yapılabilir. Buda işçi kardeşlerimizin yılın yarısından itibaren yüzde 20 dilimine girmesinin önü kesilmiş olur.

Yukarıdaki ana başlıklar ile özetlemeye çalıştığımız maddeler ile orantılı olarak ekonomik zorluklar ile mücadele ediyoruz. Bu sorunların giderilmesi için Kanun düzenlemelerinin bir an önce çıkarılmasını Cumhurbaşkanımızdan talep ediyoruz”

SGKREHBERİ

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER