SON EKLENENLER

İşten  atılan işçi hukuk mücadelesini kazandı: Mücadeleye devam etmeliyiz

“Bundan sonra benzer olaylarda diğer işçilere örnek olsun istiyorum. Fabrikadaki diğer arkadaşlarım da haklarını alsın istiyorum. Mücadeleye devam etmeliyiz."
15 Nisan 2024 15:06

Malatya’da 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Mil-May Tekstil fabrikasında ütü paketten sorumlu amirle tartışma gerekçesi ve sendikaya (BİRTEK-SEN) üyelik çağrısında bulunduğu için işten çıkarılan Fatma verdiği hukuk mücadelesini kazanarak işe iade ve birikmiş haklarını almaya hak kazandı.

Üç sene Mil-May’da çalıştığını belirten Fatma, yapılan hukuksuzluk karşısında sessiz kalmadığını söyledi. Çalıştığı dönemde işçilere yapılan baskı ve mobbinglere karşı BİRTEK-SEN’e üye olduğunu ve çalışma yürüttüğünü söyleyen Fatma bu durumun patronları korkuttuğunu ifade etti. “Susmadığım için, zorla istifa vermem istendi. Baskılara karşı sendika yönetimini çağırıp basın açıklaması yapmamız onları korkuttu. Mücadele verdim ve kazandım” diyerek sendikayla tanıştıktan sonra işçi haklarını daha iyi kavradığını belirtti.   

Kendisinden başka yedi işçinin daha işten çıkarıldığını ancak, diğer işçilerin patronun teklifini kabul ederek tazminatlarını alıp dava açmadıklarını sözlerine ekleyen Fatma “Bana da teklifler yapıldı ancak ben kabul etmedim. Hakkım için mücadele etmeliydim. Haklılığımı ispatlamış oldum. Bundan sonra benzer olaylarda diğer işçilere örnek olsun istiyorum. Haklı olduğumuz hiçbir davadan vazgeçmemeliyiz. Mücadeleye devam etmeliyiz” diye ifade etti.

"KADIN İŞÇİLERE ÖRNEK OLSUN"

Fatma, kadın işçilere yapılan mobbing ve baskılara dikkat çekerek şöyle konuştu: “Özellikle de kadın işçilerin sessiz kalmaması için örnek olsun istiyorum. Özellikle okuma yazma bilmeyen kadınları işe alırlardı. İşi bilmeyeni işe alırlardı ki ‘Rahat ezelim, ensesine vurup ağzından lokmasını alalım.’ Bu da beni çok etkilerdi. O kadınların sesi olmak istedim. Davayı kazanmış olmam bu yüzden önemli. İşçilerin gözünü o kadar korkutmuşlar ki işçilerde, ‘Baş edemeyiz. Kazanamayız’ düşüncesi vardı. Bu düşünceyi yıktığımı düşünüyorum. Şimdi herkes beni arayıp tebrik ediyor. ‘Kazandın. Helal sana’ diyorlar.

SENDİKA BASKISI, GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KOŞULLARI

Çalıştığı dönem fabrikadaki koşulları hatırlatan Fatma, “22 Haziran’da (2023) işten çıkarıldım ben. Deprem bahanesiyle. ‘Bilindik’ sendikalıları (BİRTEK-SEN üyesi işçiler) çıkardılar tabii. Ama biz orada 6 Şubat depremi yaşadık. Buna rağmen iki hafta sonra iş başı yaptık. Evimin hasar tespiti yapılana kadar şirkette yatıp kalktım. Yine çok uygunsuz koşullarda çalıştık. İş yerine hasarlı olduğu halde ‘Hasarsızdır’ raporu aldılar. Üretime ara vermediler. Bunlara rağmen hakkını arayan işçileri Ramazan Bayramı’na birkaç gün kala işinden ettiler” dedi.

MÜCADELEYE ÇAĞRI

Fatma fabrikada yaşanan sorunların devam ettiğini söyleyip diğer işçilerin mücadeleye katılması gerektiğini belirterek, “Ben oradan çıktım ama oradaki haksızlıkları biliyorum. Oradakilerin de haklarını almalarını istiyorum. Edindiğimiz bilgilere göre içerideki işçiler tehdit ediliyor. Fazla mesaiye bırakılıyorlar. Dört saat çalıştırıp iki saat ücret veriliyor. ‘Sendikayı çağırırsanız sizi işten çıkarırız. Hiçbir fabrikada iş bulamazsınız. Hırsızlıkla suçlarız’ gibi tehditlerle işçileri yıldırmaya çalışıyorlar. Mobbinglerle işçileri istifaya zorluyorlar” şeklinde konuştu.

Güvenlik kaygısı nedeniyle işçinin adı değiştirilmiştir

EVRENSEL

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER