SÜRMANŞET HABERLER
SON EKLENENLER

SES'in 11. Olağan Genel Kurulu başladı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın Ankara'da düzenlenen 11. Olağan Genel Kurulu'nda mücadele çağrısı yapıldı.
17 Kasım 2023 16:25

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES)'nın 11. Olağan Genel Kurulu Ankara'da başladı. Dünyada ve Türkiye'de pandemiyle görünür olan ekonomik krizin; 2024 yılı bütçesi, OVP, 12. Kalkınma Programı ve savaş politikalarıyla giderek derinleştiğinin tartışıldığı genel kurulda tek adam iktidarına karşı bir arada mücadele çağrısı yapıldı.

Ankara düzenlenen 11. Olağan Genel Kurulunun salonuna 10 Ekim Gar Katliamında yaşamını yitirenlerin resimlerinin olduğu pankartın yanı sıra, onur üyelerinin fotoğrafları ile taleplerin yazıldığı pankartlar asıldı. 11. Olağan Genel Kurula KESK, TTB, Eğitim-Sen, Tüm-Bel-Sen, BTS'li yöneticilerin yanı sıra Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ile HEDEP Eş Genel Başkan Yardımcısı Canan Çalağan katıldı.

Divan Kurulu Başkanlığı'nı Öztürk Türkdoğan'ın yönettiği genel kurulda, ilk konuşan isim SES Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli oldu.

“KAPİTALİST SİSTEM, SERMAYEYİ GÜÇLENDİRİRKEN EMEĞİ YOKSULLAŞTIRIYOR”

6-20 Şubat depremlerine değinen Adıbelli, “ Yaşanan ölümlerden dolayı hala üzgünüz. Bugün küresel sermayedarlar neoliberal politikalarıyla sömürüye devam etmektedir. Sermaye düzeni bugün ucuz ve güvencesiz çalışma için kapılarını sonuna kadar açtı. Bugün kapitalist sistem sermayeyi güçlendirirken emeği yoksullaştırıyor. Açıklanan OVP de yoksulluğu derinleştirecektir. Ülkenin içerisinde bulunduğu kriz halkı yoksullaştırdı, çalışanları güvencesizleştirdi. Toplumun her kesimi geçinemediğini söylüyor. Tahammül ve uzlaşı yerine şiddet ortamı körüklenmektedir. Hak arama vatan hainliği ile eş değer haline getirilmiş. Son genel seçimlerle Hüda-Par'a yol verilmiş, özellikle Kürt halkının ve kadınların ortak mücadelesi hedef alınmıştır. Son dönemde artan eko kırım, durdurulamayan iş cinayetleri bu iktidarın yarattığı durumdur. Günde en az 5 kadının öldürülmesi, tek adam iktidarının eseridir. İstanbul sözleşmesinden çıkanlar şimdi de kadınların nafakasına göz dikmiştir” dedi.

İktidarın hedefinde kadınların eve hapsedilmesi olduğunu belirten Adıbelli şöyle devam etti: “Çocuk istismarı ve çocuk işçiliği meşrulaştırılmıştır. Performansa dayalı sağlık sistemi çökmüş durumdadır. Ülkenin kaynakları yandaşa ve talana peşkeş çekilmiştir. Bu sağlık sistemine çalışan sağlık emekçilerinin koşulları daha da kötülemektedir. İktidarın beyaz kod sistemi şiddeti izlemekten başka bir işe yaramamaktadır. Yoksul halk kesimlerinin sağlığa erişimi daha da gerilemiştir. Sağlığın toplumsallaşması, sağlığın ücretsiz olması için mücadelemiz sürüyor. Tüm baskılara inat mücadelemiz devam etmektedir.”

“HEM DÜNYADA HEM TÜRKİYE'DE YOĞUN BİR KRİZ YAŞANIYOR”

SES Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli'nin ardından KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuştu. Bozgeyik şunları söyledi: “Hem dünyada hem Türkiye'de yoğun bir kriz yaşanıyor. KESK'e bağlı sendikalar tam da böyle bir süreçte kongre süreçlerini başlattılar. Dünyada yaşanan kriz derin yoksulluk, küresel ısınma, savaş politikaları ve bunların sonucunda ortaya çıkan göçmen mültecilerle birlikte yoksul halk kesimleri derin bir saldırı ve yoksullukla karşı karşıyadır. Bununla da birlikte yoğun bir işsizlikle karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyorum. Özelleştirme politikalarının da bir tıkanma ve çoklu kriz içerisinde olduğunu ifade etmek istiyorum. Çoklu krizin temel nedenlerinden biri de kapitalist sistemin kendi tıkanıklığı; bunun yanında savaş politikaları ve tüm dünyada giderek büyüyen militarist eğilimdir. Hem Filistin halkının hem de Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı ve özgürlük mücadelesi baskı, soykırım politikaları bizleri yakından ilgilendiriyor. 15 Temmuz ile yaşananlar, KHK'ler ile birlikte, yaşanan baskılar ve belediyelerde yaşananlar bakımından emek mücadelesinin yanında demokrasi mücadelesi bizim için önemlidir. Bir ülkede demokrasi olmayınca grev de, iş sözleşmeleriniz de tehlikededir. Bu yüzden aşağıdan yukarıya örgütlenerek, sokakta bu rejimin kaybetmesi için mücadele etmemiz gerektiğini söylüyoruz. Buradan şunu tekrarlamak gerek; Erdoğan'ın yeni anayasa söylemini iyi anlamak gerekiyor. Erdoğan'ın demokratik anayasadan anladığı Türkiye'deki Kürtleri ve Alevileri yok saymaktır. Eğer bu anayasa Erdoğan’ın dediği gibi olursa sendikalarımızla olağan genel kurullara yapamaz ve toplu sözleşme yapamayız. Bu yüzden hızla toparlanacağız ve mutlaka biz kazanacağız.”

Bozgeyik'in ardından TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, BTS Başkanı Murat Oral, TÜM-BEL-SEN Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Eğitim Sen MYK'dan İkram Atabey de söz alarak dayanışma ve mücadele çağrısını yinelediler.

"BÜTÇE, OVP VE 12. KALKINMA PLANI İLE MİLYONLARIN EMEĞİNE EL KOYUYORLAR"

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da söz alarak önümüzdeki dönem iktidara karşı bir arada ortak mücadele vermek gerektiğine dikkat çekti. Gürkan: "Önceki konuşmacılar ülkemizde son 3 yılda yaşanan gelişmeleri ifade ettiler. Bu olgular neye işaret ediyor bizlerin görev sorumlukları nedir? Bunu konuşmak gerekir. 12. kalkınma programı, bütçe ve OVP, işçi ve emekçiler geleceği açısından nasıldır bunu konuşmak gerekiyor. Bu belgeler bir sömürünün belgesi. Bu belgeler talan ve soygun düzeninin belgesi. Milyonların vadettiği değerlere bir avuç sermayenin el koyma belgesidir. Bu belgeler esnek çalışmanın, güvencesizleşmenin belgesidir. Ülkeye daha çok göç olacağının belgesidir. Yargı içerisindeki çatışma, faşizmin hukuksal dayanaklarını oluşturacak bir çalışma olarak bakabiliriz. Önümüzdeki dönem açısından ve tek adam faşist adımlarını daha sık atacak. Buradan önümüzdeki dönem, kayyum rejimine karşı halkın egemen olduğu gerçek bir demokrasi, ırkçı şoven politikalara karşı bir mücadeleyi önümüze hedef koymak gerekiyor. Önümüzdeki dönem güçlü bir mücadele ile iktidara cevap vermek gerekiyor" diye konuştu.

HEDEP Eş Genel Başkan Yardımcısı Canan Çalağan da söz alarak, "Demokratik müzakere yerine savaş ve çatışma tüm sistemi tıkadı. Savaşta ısrar çözümsüzlükte ısrar sürüyor. Demokrasi özgürlük olmadı mı sağlıklı olmak mümkün değil. Örgütlü gücümüzle yeni yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

Kongrede SES önceki dönem Eş Genel Başkanlarından Gönül Erden ile European Publıc Service Unıon (EPSU)'nun mesajları da okundu.

11.Olağan Genel Kurul devam ediyor.

EVRENSEL

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER