SON EKLENENLER

BES: Mülakat sopası kaldırılsın, liyakat esas olarak belirlensin

KESK’e bağlı Büro Emekçiler Sendikası (BES), tüm Türkiye’de adliye önlerinde bir araya gelerek atamalarda mülakatın kaldırılması ve liyakatın esas olarak belirlenmesi talebiyle eylem yaptı.
17 Nisan 2024 17:01

KESK’e bağlı Büro Emekçiler Sendikası (BES) üyesi emekçiler birçok ilde mülkatın kaldırılması talebiyle eylem yaptı. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana gibi şehirlerde basın açıklamaları gerçekleştiren BES liyakatın esas olarak belirlenmesini istedi.

Büro Emekçileri Sendikası Ankara Şubeleri açıklamayı Ankara Adliyesi önünde yaptı. Açıklamayı okuyan BES Ankara 2 Nolu Şube Sekreteri Veli Çelik, “Kendi etrafını kollama, parti yandaşlarından sermayedar yaratma anlayışıyla ülkeyi yöneten iktidar partisi toplumdaki adaletsizlik duygusunu derinleştirmeye devam ediyor” diye konuştu.

MÜLAKAT KAMUDA AYRIMCILIK VE TAHRİBAT SAĞLIYOR

Açıklamada kamuda mülakat uygulamasının yarattığı ayrımcılık ve tahribatın 2023 Mayıs seçimlerine de yansıdığına dikkat çekilerek, “Konuyla ilgili sendikamızın eylem etkinlikleri ile de gerek muhalefet partileri gerekse iktidar partisi mülakatın kaldırılacağını sözünü vermek zorunda kalmıştır. Ancak iktidar partisi vaat ettiği halde mülakatın kaldırılması konusunda herhangi bir yasal düzenleme yapılmamış; tam aksine bu düzenlemeler yapılmadan yangından mal kaçırırcasına 2023 ve 2024 Yıllarında hemen her bakanlıkta görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları ile mülakat sopası kullanılmaya devam edilmiştir” denildi.

“BAKAN YARDIMCILARI EMEK HIRSIZLIĞINA ARACILIK ETMEKTEDİRLER”

Çelik, açıklamanın devamında şöyle konuştu: “Hatırlarsanız Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği için 19 Ağustos 2023 tarihinde yazılı sınav yapmış, yazılı sınavda başarılı olanlar için 11 Aralık 2023 ile 17 Ocak 2024 tarihleri arasında mülakat sınavı yapmıştı. Ancak yapılacak mülakat öncesi Adalet Bakan yardımcısı Ramazan Can’ın Adalet akademisi toplantısındayken cep telefonuna gelen torpil talepleri ve bu talepleri, Adalet Bakanlığı özel kalemine ilettiğini belirten ve yaklaşık yarım saatten fazla süren yazışmalarıyla gündeme gelmiş ve kamuoyundan yoğun eleştiriler almıştı. Yapılan eleştirilere Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ‘Bu değerlendirmeleri yapacak olan komisyonlardır. Bu talepleri değerlendirirken ilgili komisyonlar kişinin liyakatine bakar. Bizim tek kriterimiz liyakattir.’, diyerek adeta bakan yardımcısına gelen torpil taleplerini sahiplenmişti” diye konuştu.

“LİYAKAT ESAS OLARAK BELİRLENSİN”

Torpilin ve emek hırsızlığı yapıldığını, Bakanlıkça açıklanan yazılı sınavda yüksek puan aldığı halde mülakatta elenenlerden ve yine bakan yardımcısının torpiline aracılık ettikleri dahil, yazılı sınavından düşük puan aldığı halde mülakatta başarılı sayılanların çokluğundan anladıklarını ifade eden Çelik, “Mülakat uygulamasına başından beri karşı durduk, kamuda ilk işe girişler dahil, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mülakatın kaldırılması için idari yargıda davalar açtık, siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirerek yasal düzenlemeler için önerilerde bulunduk, diğer taraftan işyerlerimizin önünde ve alanlarda basın açıklamaları yaparak teşhir ettik ve etmeye de devam edeceğiz” dedi. Çelik, “Kamusal hizmet ve unvanlar toplumun ortak Anayasal hakkıdır. Bu sınav ve mülakatların toplumun bütün kesimlerine açık ve eşit olması gerekmektedir. Hak edenin kamusal hizmette görev aldığı, liyakat esasına göre kariyer yaparak yükselmenin temel olarak benimsendiği, dolayısıyla bakan, bakan yardımcıları ve yüksek bürokratların aracılık etmediği, edemediği adil bir sınav hakkı için mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

BES İzmir Şubesi, Adalet Bakanlığı’nda uygulanan mülakat uygulamasına karşı İzmir Adliyesi C Kapısı önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da destek verdi. Açıklamayı okuyan BES İzmir Şube Başkanı Deniz Çetin, kendi etrafını kollama, parti yandaşlarından sermayedar yaratma anlayışıyla ülkeyi yöneten iktidar partisinin toplumdaki adaletsizlik duygusunu derinleştirmeye devam ettiğini belirtti.

"MÜLAKAT UYGULAMASI EMEK HIRSIZLIĞIDIR"

Çetin, mülakatın emek hırsızlığı olduğunu, kamusal hizmetlerin yerine getirilmesinde liyakat-kariyer ilişkisini ortadan kaldırdığını ve kamusal hizmetleri niteliksiz hale getirdiğini ifade ederek, “Mülakat uygulamasına başından beri karşı durduk, kamuda ilk işe girişler dahil, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mülakatın kaldırılması için idari yargıda davalar açtık, siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirerek yasal düzenlemeler için önerilerde bulunduk, diğer taraftan işyerlerimizin önünde ve alanlarda basın açıklamaları yaparak teşhir ettik ve etmeye de devam edeceğiz” dedi.

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Bursa Şubesi, Bursa Adliyesi önünde kamuda mülakat uygulamasının emek hırsızlığı olduğu ve kaldırılması gerektiği talebiyle basın açıklaması yaptı.

İktidarın 2023 seçimleri öncesi kaldırmayı vadettiği mülakat uygulamasının devam ettiğini hatırlatan BES Bursa Şubesi TİS ve Hukuk Sekreteri Emine Kan, “Kendi etrafını kollama, parti yandaşlarından sermayedar yaratma anlayışıyla ülkeyi yöneten iktidar partisi toplumdaki adaletsizlik duygusunu derinleştirmeye devam ediyor” dedi.

“DEVLET NAZARINDAKİ BU AYRICALIK NEREDEN GELİYOR??”

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adana Şubesi, Adalet Bakanlığı görevde yükselme sınavındaki mülakat uygulamasına dair Sendika Binası’nda basın toplantısı yaptı.

Geçtiğimiz yıl Adalet Bakan Yardımcısı’nın telefonuna düşen torpil yazışmalarını hatırlatan BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, geçtiğimiz günlerde açıklanan yükselme sınav sonuçlarına göre Adana’da 54 personelden 43’ünün Türk Büro Sen üyesi olduğunu paylaştı. Türk Büro Sen’in sosyal medyadan da paylaştığı mesajda bu durumu “Devlet nazarında Türk Büro-Sen’li olmanın ayrıcalığı” olarak etmesine dikkat çeken Güney, “Türk Büro-Sen yaptığımız görüşmeden kendilerinin de mülakatın kaldırılması konusunda ‘mücadele veriyoruz’ dediler. Ama bu nasıl bir çelişkidir ki mülakatın kaldırılması konusunda mücadele ederken 43 üyeniz devlet nazarında sendikanızın ayrıcalığından bahsediyorsunuz??” dedi.

EVRENSEL

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER