SON EKLENENLER

Eğitim Sen’den müfredat tepkisi!

Eğitim Sen: "Tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz."
03 Mayıs 2024 13:14

Eğitim Sen Ankara, Bursa, İzmir, Denizli, Giresun ve Adana Şubesi Milli Eğitim Bakanlığının, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla açıkladığı yeni müfredat taslağına karşı açıklamalarda bulundu.

Ankara'da MEB'in önünde açıklamada bulunan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik, bilimsel ve ana dilini esas alan çok dilli bir içerikte olmak zorundadır. Bu müfredatı bu şekliyle kabul etmiyoruz. Derhal geri çekilmeli” dedi.

Irmak, eğitim sistemi açısından öğrencilere verilecek bilgiyi belirlemek ve seçmenin, müfredat ve ders kitapları üzerinden öğrencilere aktarılması sürecinin başından sonuna siyasal bir nitelik taşıdığını belirtti. Irmak, “Eğitim müfredatının çocukların, gençlerin, toplumun ve ülkenin gerçek ihtiyaçlarından çok, iktidarın siyasal-ideolojik çizgisine uygun hale getirilmesinin en somut yönü okullarda hangi bilgilerin, nasıl, hangi araçlar ve örnekler üzerinden verileceğidir. Mevcut iktidar çocuğa ya da bireye nasıl yaklaşıyor, nasıl bir insan modeli yetiştirmek istiyor, yetiştirdiği bireylerde hangi özellikler olmasını istiyorsa eğitim müfredatını da ona uygun şekilde hazırlamıştır” diye konuştu.

‘ELEŞTİREL DÜŞÜNMEYE VE SORGULAMAYA UZAK BİR MÜFREDAT’

Müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel, eğitim geri plana itildiğini vurgulayan Irmak şöyle devam etti: “Bütün ders kitaplarında 'milli ve manevi değerler'in merkeze alındığı görülmektedir. Milli ve manevi değerler vurgusu yaratılan tüm eşitsizliklerin üzerini örtmek için kullanılmaktadır. MEB'in öncelikli hedefi eğitim müfredatı ve ders kitapları üzerinden iktidarın siyasal ideolojisinin açık ve gizli (örtük) olarak öğrencilere aktarılmasıdır. Müfredat taslağının başlığının "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak belirlenmiş olması bu tespitimizi doğrulamaktadır. Sadece bu mu? Bilimsel değil, dini ve telkinci; dogmatik ve ataerkil düşünceye yakın, bilim ve toplumsal cinsiyet eşitliğine uzak; tek tipleştirmeye, asimilasyona dinsel değerlere yakın; çoğulculuğa, evrensel ve demokratik değerlere uzak; otoriteye biat etmeye yatkın, eleştirel düşünmeye ve sorgulamaya uzak bir müfredat karşımızda.”

"CEMAATLER EĞİTİM SİSTEMİNİ KUŞATMIŞ DURUMDA"

Müfredatın hazırlık süreçlerinin eğitim programlama yöntemine uygun yürütülmediğini ifade eden Irmak, “Bin kişiyle hazırlanmış diyorlar. Bu bin kişi kim? Elbette ki bu müfredatı bu şekliyle kabul etmiyoruz. Derhal geri çekilmeli. Bakan Yusuf Tekin de artık istifa etmelidir. MEB'nin, ÇEDES ve benzeri projeler ve protokoller üzerinden eğitim sistemi içine faaliyet alanı açtığı Diyanet İşleri Başkanı benzeri projeler ve protokoller üzere siyasal bağları olan dini vakıf ve cemaatler tarafından okullar iktidar desteği ile tıpkı bir örümcek ağı gibi bütün eğitim sistemini kuşatmış durumdadır” diye belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

"MÜFREDAT YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ HAZIRLANMAZ"

Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede işlenecek derslerin içeriğindeki değişikliklerin tüm toplumu ilgilendirdiğini ifade eden Eğitim Sen Adana İl Başkanı Fatih Toprak, Müfredat değişikliklerinin bilim insanları, eğitim bilimciler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınarak, çeşitli yönleriyle tartışılarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Toprak, MEB’in ülkeni bugünü ve geleceğini yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konuda yangından mal kaçırır gibi hareket ettiğini dile getirdi. 

AKP iktidarında eğitim müfredatına yönelik bilim dışı müdahalelerin arttığını dile getiren Toprak, şunları söyledi: “Felsefe ve bilim ders saatlerinin azaltılmış, beden eğitimi, resim ve müzik ders saatlerinin azaltılarak yerine din derslerinin getirilmiştir. Otizmli ve zihinsel engelli çocuklara yönelik zorunlu din dersi getirilmesi, okul öncesinde ‘manevi değerler’ seminerleri verilmesi, yine okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin camilere götürülmesi, din eğitiminin fiilen okul öncesine ve kreşlere kadar indirilmesi gibi uygulamalar ilk akla gelen düzenlemelerdir."

“EĞİTİM YAŞAMI BÜTÜNLÜKLÜ OLARAK KAVRAMAYI HEDEFLEMELİ”

Toprak, “Eğitim müfredatının öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmak zorundadır” dedi. (Adana/EVRENSEL)

“YENİ EĞİTİM MÜFREDATININ ÖĞRENCİLERİMİZE VEREBİLECEĞİ HİÇBİR ŞEY YOKTUR”

Eğitim Sen Bursa Şubesi, MEB’in müfredat değişikliğini yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem okudu.

AKP’nin toplum tahayyülünde istediği insan modelinin nedenli çağın gerisinde ve bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini de eğitim alanında sicilinin ne denli bozuk olduğunu da 4+4+4 sürecinden bildiklerini belirten Erdem, “Dolayısıyla çocuklarımızın eğitiminde telafisi güç olumsuzluklar yaratacak bu müfredat değişikliği kabul edilemez. Eğitim Sen olarak eğitim müfredatı olmaktan çok siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerini gözeten, tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz" dedi.

Konuşmasının devamında Erdem şunları söyledi: "Bireycilikle, milliyetçilikle, dini ve milli değerler ve rekabet ile yoğrulmuş, bilimsel, sanatsal, estetik açıdan sığ, büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı yeni eğitim müfredatının çocuklarımıza/öğrencilerimize verebileceği hiçbir şey yoktur. Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmak zorundadır.” 

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, taslak hali yayınlanan yeni müfredata ilişkin basın açıklaması düzenledi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelinen açıklamada sıklıkla "Karanlığa teslim olmayacağız" ve "Laik, bilimsel, anadilde eğitim" sloganları atılırken, basın metnini ise Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Zeliha Danyeli okudu.

İktidarın aydınlanmaya karşı bayrak açtığını ifade eden Danyeli, "Ders kitaplarında yüzde 35 oranında 'sadeleştirme' yapıldığı iddiasıyla doğrudan bilim, tarih, felsefe ve sanat derslerinin hedef alındığı görülmektedir. Bazı derslerde ünite ve kazanım sayılarının azaltılarak 'tek din, tek mezhep, tek kimlik ve tek dil' üzerinden ağırlıklı olarak hem 'dini', hem de 'milli ve manevi' öğeler ve referanslarla donatılmış bir müfredat taslağı hazırlanmıştır. Eğitim müfredatında 12 Eylül darbecilerinin izinden gidilerek Türk-İslam sentezinin benimsenmiş olması ve 'tek din, tek mezhep ve tek dil' yaklaşımının daha belirgin hale getirilmiş olması dikkat çekicidir" diye belirtirken bu düzenlemenin temel insan haklarına aykırı olduğunu hatırlattı.

'TEK ADAM REJİMİNİ TEMEL ALAN MÜFREDATI REDDEDİYORUZ'

MEB'in yeni müfredatının düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen, itiraz etmeyen nesiller yetiştirmek amacıyla hazırlandığını aktaran Danyeli, "AKP'nin toplum tahayyülünde istediği insan modelinin ne denli çağın gerisinde ve bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini de eğitim alanında sicilinin ne denli bozuk olduğunu da 4+4+4 sürecinden biliyoruz. Dolayısıyla çocuklarımızın eğitiminde telafisi güç olumsuzluklar yaratacak bu müfredat değişikliği kabul edilemez. Eğitim Sen olarak eğitim müfredatı olmaktan çok siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerini gözeten, tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz.

Son olarak AKP'nin yeni eğitim müfredatının öğrencilere verebileceği hiçbir şey olmadığını vurgulayan Danyeli, "Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmak zorundadır" diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)

 

"EĞİTİMDE TELAFİSİ GÜÇ OLUMSUZLUKLAR YARATACAK MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Eğitim Sen Denizli Şubesi, iktidarın yeni müfredat programına tepki göstererek Milli Eğitim Denizli İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katıldığı açıklamada basın açıklamasını Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir okudu.

Yayınlanan müfredat taslağını eleştiren Özdemir, "Müfredat değişiklikleri tüm eğitim kademelerinde işlenecek dersleri dolayısıyla tüm toplumu ilgilendiren düzenlemelerdir. Normalde müfredat değişiklikleri yapılırken bilim insanları ve eğitim sendikalarının görüşlerinin alınması gerekir. Ancak bakanlık bu konuda 'yangından mal kaçırır gibi' hareket etmiştir. Ve sonuç olarak iktidar nasıl bir insan modeli yetiştirmek istiyorsa eğitim müfredatını da ona uygun şekilde hazırlamıştır. Müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel eğitim geri plana itilmiştir" ifadelerini kullandı.

Yeni müfredatın siyasi bir taslak olduğu ve siyaseten de eleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, "AKP'nin istediği insan modelinin çağın ne denli gerisinde, sicilinin ne denli bozuk olduğunu 4+4+4 sürecinden biliyoruz. Dolayısıyla çocuklarımızın eğitiminde telafisi güç olumsuzluklar yaratacak bu müfredat değişikliği kabul edilemez. Eğitim Sen olarak eğitim müfredatı olmaktan çok siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerini gözeten, tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz" dedi. (Denizli/EVRENSEL)

Giresun Eğitim Sen Şube Başkanı Yıldıray Bıçak, iktidarın yeni müfredat programına yayınladığı açıklamayla tepki gösterdi.

Bıçak yayınladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Ülkeyi ve gelecek nesilleri yakından ilgilendiren eğitim müfredatı gibi bir konuda, hiçbir ortaklaşmaya başvurmadan eğitim müfredatının siyasal ve ideolojik olarak iktidara yakın çevrelerin müdahalesiyle içerik olarak daha da geriye götürülmesi, bize göre bilime, laikliğe ve aydınlanma düşüncesine karşı adeta bayrak açmadır."

Yeni müfredat programının eleştirildiği açıklamada Bıçak, "Bilimsel, sanatsal, estetik açıdan sığ, büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı yeni eğitim müfredatının çocuklarımıza/öğrencilerimize verebileceği hiçbir şey yoktur. Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmak zorundadır" 

EVRENSEL

SENDİKA HABERLERİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER